Έτσι μου Στάθηκε ο Ταΰγετος (Νικηφόρος Βρεττάκος) Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος, όπως ο κόρφος της μητέρας μου. Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα ήλιο και πράσινο ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του, ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθειές χαράδρες του να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο. Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο, δίψα βαθειά σαν ωκεανός, υψηλή ως το φεγγάρι, δίψα που να την λυπηθεί ο Θεός. ....Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος όσο να γεννηθούνε τα δυό παιδιά του Θεού μέσα μου: η ποίηση και η αγάπη.

.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Η μαθηματική εξίσωση του ποδηλάτου


Περιλαμβάνει 31 αριθμούς, σύμβολα και 9 παρενθέσεις!

Επί τρία χρόνια ερευνητές αναζητούσαν τη μαθηματική φόρμουλα που εξηγεί πώς κάνουμε ποδήλατο. Έλαβαν υπόψη αδράνεια, γυροσκοπική και κεντρόφυγο δύναμη, βαρύτητα, κλίση του ποδηλάτη, ροπή στρέψης και... κατέληξαν σε μια πολύπλοκη μαθηματική φόρμουλα που δείχνει ότι αυτό που το σώμα και ο εγκέφαλός ακόμα κι ενός δεκάχρονου παιδιού κάνουν ενστικτωδώς, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσικο-μαθηματική άποψη.

Η εξίσωση στην οποία κατέληξαν οι επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις!


Από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο στη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί πασχίζουν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν την μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη, ανέφερε ένας από τους ερευνητές.
(απο 24wro.blogspot)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Read more: Go to TOP and Bottom