Έτσι μου Στάθηκε ο Ταΰγετος (Νικηφόρος Βρεττάκος) Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος, όπως ο κόρφος της μητέρας μου. Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα ήλιο και πράσινο ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του, ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθειές χαράδρες του να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο. Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο, δίψα βαθειά σαν ωκεανός, υψηλή ως το φεγγάρι, δίψα που να την λυπηθεί ο Θεός. ....Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος όσο να γεννηθούνε τα δυό παιδιά του Θεού μέσα μου: η ποίηση και η αγάπη.

.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΤΡΕΧΤΗ

Πρωινό σε ώρα αιχμής στην Ουτρέχτη(Utrecht), την 4η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Το 33% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο!Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρωινό της Τετάρτης, τον Απρίλιο του 2010 στις 8:30 π.μ. περίπου. Το βίντεο συμπιέστηκε και είναι 4 φορές πιο γρήγορο από ό,τι στην πραγματικότητα.Αυτή είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις στην Ουτρέχτη μια πόλη με πληθυσμό 300.000. Κάθε ημέρα περνούν από εδώ τουλάχιστον 18.000 ποδήλατα και 2.500 λεωφορεία. Δεν βλέπετε πολλά Ι.Χ. μιας και η χρήση τους είναι περιορισμένη!!!Οι ποδηλάτες διασταυρώνονται με έναν λεωφορειόδρομο που χρησιμοποιείται επίσης από ταξί και δημοτικά οχήματα), με δύο γραμμές τράμ και στη συνέχεια, με έναν μονόδρομο όπου μπορεί να κυκλοφορούν Ι.Χ.Πίσω από την κάμερα είναι μια σιδηροδρομική γραμμή (μπορείτε να ακούσετε τον ήχο των αμαξοστοιχιών που διέρχονται). Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό που είναι εκεί κοντά ενοικιάζονται ποδήλατα. Ένας μεγάλος αριθμός από τους ποδηλάτες που βλέπεται έχουν έρθεί με το τραίνο και στη συνέχεια νοικιάζουν ποδήλατα για να μετακινηθούν για το υπολοιπο της διαδρομής μέχρι το χώρο εργασίας τους. Όπως βλέπετε κανείς ποδηλάτης δεν φοράει κράνος. Η ποδηλασία στην Ολλανδία είναι ασφαλής όπως δείχνει και μια μελέτη που προέρχεται από τις ΗΠΑ:"Η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη θανατηφόρων τραυματισμών, καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο μη θανατηφόρων τραυματισμών, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Πράγματι, το ποσοστό μη θανατηφόρων τραυματισμών στις ΗΠΑ είναι περίπου 30 φορές υψηλότερο από ό,τι στην Ολλανδία."

Μελέτη: Pucher, John και Buehler, Ralph (2008) «Προώθηση της ποδηλασίας: Διδάγματα από τις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Γερμανία».http://policy.rutgers.edu/faculty/pucher/Irresistible.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Read more: Go to TOP and Bottom